Alles wat je moet weten over lotto winnen en belasting betalen

  • 0

Alles wat je moet weten over lotto winnen en belasting betalen

Category : Lotto nieuws

Veel mensen houden er geen rekening mee, maar als je de loterij wint moet je vaak een groot bedrag aan kansspelbelasting betalen. Niet alle loterijen verplichten hun deelnemers om kansspelbelasting af te dragen na het winnen van een prijs, maar bij de meeste loterijen in Nederland hebben de loterijen helaas geen andere keuze. Dit betekent dat als je geld hebt gewonnen bij de loterij, je altijd een deel van jouw prijs aan de Belastingdienst moet overdragen. Hoe het betalen van belasting precies werkt na het winnen van de lotto, lees je in dit artikel.

Lotto spelen en belasting betalen: twee soorten belastingen

Als je de lotto hebt gewonnen en niet hebt meegespeeld met een belastingvrije aanbieder van lotto games, moet je altijd twee vormen van belasting betalen over het door jou gewonnen bedrag. Dit betreffen kansspelbelasting en vermogensbelasting, ofwel belasting over het vermogen. Om je een duidelijk inzicht te geven in beide vormen van belasting en wat je moet betalen als je de lotto hebt gewonnen, worden beide vormen van belasting in onderstaande alinea’s omschreven.

Kansspelbelasting betalen

Kansspelbelasting is een belastingvorm die je moet betalen over het door jou gewonnen bedrag. Het percentage van de kansspelbelasting is een percentage van 29 procent. Heb je 25 miljoen euro gewonnen met de loterij, dan betekent dit dat je ruim 7 miljoen moet afdragen aan de Belastingdienst. In feite houd je in dit geval dus nog ‘maar’ iets minder dan 18 miljoen aan prijzengeld over.

Vermogensbelasting betalen

Naast kansspelbelasting, moet je ook altijd belasting betalen over het vermogen dat je hebt. Het vermogen dat je op jouw bankrekening hebt staan, wordt belast met box 3. Dit betekent dat je een percentage van 30 procent moet afstaan aan de Belastingdienst op jouw vermogen, waardoor je jaarlijks over een bedrag van 18 miljoen euro winstgeld nog ruim 210.000 euro belasting moet afdragen. En dit is alleen op het gewonnen geld van de lotto, dus als je meer geld hebt moet je meer geld afstaan aan de Belastingdienst.

 


Leave a Reply