‘Kraslot moet weg bij kassa’

  • 0

‘Kraslot moet weg bij kassa’

Category : Lotto nieuws

Een kraslot lijkt een heel onschuldig papiertje. Het kost slechts 1 of 2 euro, de prijzen zijn vaak relatief hoog en wat kan een keertje krassen op z’n tijd voor kwaad? Verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer denkt hier heel anders over. Hij pleit in De Telegraaf voor strengere regels ten aanzien van het kraslot.

Kraslot is verslavend

Een kraslot kan wel degelijk verslavend zijn voor sommige spelers en moet daarom strenger gereguleerd worden, vindt Trubendorffer. Volgens hem loopt het steeds verder uit de hand, en kloppen er zelfs mensen bij hem aan die krassen met het geld uit de spaarpotten van hun kinderen. De verslavingsdeskundige denkt zelfs dat er Amerikaanse of Italiaanse toestanden kunnen ontstaan als de overheid niet ingrijpt. In die landen gebeurt het nog wel eens dat mensen anderen beroven om met dat geld krasloten te kopen. Trubendorffer pleit daarom voor een voorlichtingscampagne die de gevaren van deze vorm van kansspelen beter in beeld brengt.

Specifieke probleemgroepen

Een kraslot kan in principe voor iedereen verslavend werken. Trubendorffer ziet echter 2 specifieke groepen waarbij het probleem groter is dan bij anderen. Zo zouden mannen vooral in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar gevoelig zijn voor de loten. Bij vrouwen zijn het met name de ouderen die sneller de neiging hebben verslaafd te raken aan een kraslot.

Niet herkenbaar

De Lotto heeft in een reactie aan De Telegraaf laten weten zich niet te herkennen in de kritiek op het kraslot. De lotto aanbieder geeft aan dat de door de overheid verstrekte vergunning is afgegeven onder de voorwaarde dat de organisatie van het kansspel op verantwoorde wijze plaatsvindt. De woordvoerster van De Lotto benadrukt dat hierbij wordt gelet op het voorkomen van fraude, criminaliteit en de door Trubendorffer genoemde verslaving.

Kraslot geeft direct resultaat

Een kraslot is mogelijk verslavender dan bijvoorbeeld de loterij, omdat je direct het resultaat ziet. Net als bij een gokkast die je laat draaien, zie je binnen enkele ogenblikken of je winst hebt of niet, en kun je meerdere keren per minuut spelen. Aan de andere kant: als je voor echt grote prijzen wilt gaan, is een kraslot beperkt. De recordprijzen worden nog steeds gehaald door loterijen, zoals de Powerball loterij.


Leave a Reply